Treceți la conținutul principal

BOGATIA FIECARUI DINTRE NOI

De ce e atata lume saraca si disperata?
Pentru ca ii lipseste un anumit tip de instructie si educatie in ceea ce priveste bogatia (resursele de orice fel).
Pentru a fi inconjurat de abundenta de resurse, este necesara parcurgerea a 2 etape majore, si anume: dobandirea resurselor si pastrarea resurselor.
Despre prima etapa as adauga doar ca poate fi parcursa in mai multe moduri, mai mult sau mai putin solicitante, cum ar fi: mostenirea unei averi, castigarea din pura intamplare (noroc chior) sau forma cea mai intalnita, obtinerea sa in schimbul renuntarii la altceva: la timpul dedicat muncii, la o parte din noi insine sau la beneficiile potentiale aduse de o idee pe care o avem si altele de acest gen. Tot aici trebuie mentionat faptul ca in cadrul sistemului nostru public de instruire tinerii capata ceva cunostinte doar despre modul in care pot accede la astfel de resurse, concret cum sa obtina o plata pentru munca lor, cu accent pe cresterea veniturilor prin cresterea calitatii si a cantitatii muncii (vagi notiuni de eficienta economica). Si cam la atat se reduce ajutorul primit de noi de la cei care ar trebui sa ne invete si ce sa facem cu ceea ce am obtinut.
Etapa a doua socotesc ca este cea mai importanta, avand si cea mai lunga perioada de aplicare, adica de la momentul obtinerii primului venit si pana la sfarsitul zilelor omului.
Din pacate cel putin la noi in tara sistemul public de invatamant acorda prea putin sprijin viitorilor membri ai societatii pe aceasta latura. Motivele pot fi multe si diverse dar voi scrie alta data despre ele.
Importanta etapei de pastrare a avutiei dobandite rezida din faptul ca avem nevoie sa folosim diverse resurse pe tot parcursul vietii noastre, ba chiar as spune ca spre finalul vietii nevoile cresc tot mai mult. Asadar e absolut necesar, pentru a avea o viata satisfacatoare, in armonie si echilibru cu noi insine si cu tot ce ne inconjoara, sa dispunem de cele necesare evolutiei noastre personale, asa cum putem beneficia de ea la momentul actual. Deci: inainte de orice altceva am avea de invatat cu privire la modul de obtinere a unui venit, trebuie sa invatam cum sa-l detinem, sa-l gestionam si sa-l administram in cel mai eficient mod pe care il putem gasi, pentru a-l creste in mod continuu pe masura dezvoltarii noastre personale si a nevoilor noastre de orice fel (de la cele materiale, care pot fi uneori restranse, la nevoile spirituale, de cunoastere, de exprimare etc, ce sunt in permanenta crestere si dezvoltare pe parcursul evolutiei noastre).
Un alt mod de a privi importanta acestor deprinderi atat de necesare este acela prin care putem considera societatea in ansamblul ei ca jucand rolul unei banci: atunci cand ai un proiect foarte clar si bine pus la punct despre cum vrei sa folosesti o serie de resurse pentru a le mari volumul, obtinand un profit cat mai mare, banca iti acorda imprumut resursele necesare demararii proiectului tau, intelegand ca va avea de castigat impreuna cu tine. ( Asta este o banca ideala, cele pe care le cunosce eu din Romania fac exceptie).
Asadar, daca ti-ai conturat un plan foarte clar, precis, viabil si profitabil, exista sanse foarte mari sa fie interesant acest proiect pentru o parte mai mare sau mai mica a societatii si aceasta sa-ti ofere imprumut resursele necesare sa te apuci de treaba. Din aceasta categorie fac parte diferitele tipuri de finantari si creditari, dar ideea poate fi extinsa in functie de inventivitatea fiecarui potential intreprinzator.
Succint, e mai important sa stii ce sa faci cu banii (si nu numai banii), cum sa-i pastrezi si sa-i inmultesti, decat cum sa obtii veniturile mult visate.
Ce anume presupune educatia in vederea gestionarii si administrarii resurselor:
-          in primul rand cunostinte cu privire la ce reprezinta de fapt banii si celelalte resurse, scopul si rolul lor in societatea in care traim noi in prezent;
-          cunostinte temeinice despre organizarea activitatilor, a timpului, a spatiului;
-          cunostinte despre eficienta economica si aplicarea acesteia in toate departamentele vietii si activitatii;
-          cunostinte cu privire la noi insine si la ceilalti membri ai societatii (psihologie, sociologie etc);
-          modalitati prin care sa folosim toate cunostintele de mai sus si sa le imbinam pentru a obtine rezultate din care toti cei care participa la proiectul nostru sa aiba doar de castigat.
Am enumerat doar cateva puncte pentru a da o idee fiecaruia dintre noi despre ce este vorba si pe ce drum trebuie sa porneasca daca isi doreste sa moara cat mai tarziu, bogat si fericit.
Sau poate sa se considere lipsit de noroc, sa blesteme pe cei care au bogatii si sa isi distruga propria viata pana cand natura il va considera inutil in evolutia ei si il va oferi hrana altor indivizi mai adaptati la realitatea prezenta.

Acum ma intreb cati dintre cei saraci si disperati cauta intr-adevar solutii, sau cauta doar vinovati.
Pentru ca solutii sunt pentru toata lumea, dar ele sunt complexe si pentru unii greu de gasit si aplicat. E necesara multa hotarare, determinare chiar, o motivatie corecta, ceva aptitudini innascute sau dobandite si puterea de a sacrifica timp destinat plicitiselii in favoarea timpului dedicat actiunii de invatare, experimentare si chiar muncii.

Exista multe persoane dispuse sa faca astfel de sacrificii, in timp ce altii sunt foarte reticenti cand este vorba de implicare directa, concreta si pe perioade indelungate. Ei cred ca pentru asta s-au inventat „scurtaturile”. Totusi constatam ca intentia Creatorului a fost alta si de aceea acesti indivizi care cauta sa obtina fara a-si aduce contributia proprie in cadrul evolutiei personale si a speciei sunt inlaturati prin diverse metode (boli de toate felurile, accidente, sinucideri etc).

Comentarii

  1. Foarte frumos scris şi o abordare curajoasă, dacă ţinem cont de obiceiurile sociale existente, pe care le-ai numit.
    E foarte adevărat şi m-aş bucura să ţină seama de ce ai spus aici, cât mai multă lume!
    Ca specialist în finanţe şi gestionarea banilor, cred că ai avut acum posibilitatea să probezi că principiile contabile, pot fi aplicate cu succes, pentru orice resursă!
    Eu de pildă, mi-am făcut un caiet de cheltuieli pentru TIMP.
    E interesant, trebuie să spun, deşi abia m-am apucat şi mi-e puţin mai greu.
    Am însă experienţa a trei decenii de caiet de cheltuieli şi asta mă ajută mult.
    Felicitări, ce să mai zic? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru ideea cu bugetul de timp. Pentru orice resursă ar fi important un astfel de buget. Ultima mea idee se referea la organizarea spatiului, o altă resursă naturala pe care o utilizăm așa de ineficient de obicei...
    Am mai avut o postare mai veche despre organizarea eficienta a resurselor. Mă gândesc că intr-o zi poate le va citi și copilul meu și îi vor folosi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

SILVIU POPA - Stiinta Succesului

Am mai cunoscut un OM absolut deosebit. Domnul Dr. Silviu Popa e probabil raspunsul la unele dintre cautarile mele din ultimii ani. Totul merge in directia in care e hotarat sa mearga, viata nu poate fi oprita in cursul ei firesc. Pentru ca acesta e blogul meu, ceea ce postez aici se refera la mine si la existenta mea. Daca cineva gaseste asemanari si preocupari comune, este foarte bine si sunt incantata. Astept chiar feed-back-ul oricui are ceva de impartasit cu mine sau cu altii. Dar si daca nu sunteti interesati de toate lucrurile care ma preocupa pe mine, eu tot la fel imi voi scrie articolele. D-l Dr. Silviu Popa nu mai e, de ceva vreme, un om simplu si obisnuit. Pentru ca a investit mult timp si cantitati imense de energie pentru a deveni persoana interesanta, pozitiva si evoluata care este in acest moment. Am inceput sa invat sa sesizez munca imensa pe care au depus-o oamenii pentru a se autoperfectiona si autodezvolta. Si imi face o placere imensa sa lucrez cu astfel d

CONȘTIINȚA ȘI NOI

Poate că suntem doar un experiment mai mult sau mai puțin reușit al unei inteligențe dintr-o altă lume, care a adus si a grefat tipul ei de conștiință pe niște forme de viață dezvoltate deja pe pamânt și care trebuie să se mai adapteze una cu cealaltă până ce vor reuși să devină compatibile si să comunice cât de cât eficient. Să ne închipuim că pesoana noastră e ca o mașină cu un șofer foarte inteligent, dar care  vorbește o limbă diferită de cea a conștiinței noastră. Așa că această conștiință ar dori să trimită mașina - respectiv persoana noastră - la București, în timp ce ea se află deja pornită din proprie inițiativă sau datorită unui program preinstalat. Dar conștiința noastră comunică defectuos cu șoferul, iar acesta, la intersectie, o ia spre Constanța, fiindcă așa a înțeles de la conștiință: că ea se așteaptă să ajungă la Constanța. Conștiința: nu și nu! (vorba bancului). Așa că face tot ce poate să împiedice mașina să se ducă la constanța: fuge dupa ea, o împinge de

RANDURI PENTRU SULAMITA

          Autor: ION MINULESCU                                                     lui Benjamin Fundoianu Sulamita, Sulamita!... Regele-ntelept cinstita-a Trupul tau cu pofta lui... Si-n pamantul Canaan, Ca o floare parfumata de gutui Langa trunciul unui cedru din Liban, Regele-ntelept voit-a Sa-ti inchine Sulamita, Si Coroana, Si viata, Si divina-i Palestina, Caci amanta pentru rege E mai mult ca o Regina!... Dar tu minte n-ai avut... Si cand regele te-a vrut, Din palatul lui cu-o suta de odai Si de terase Ai fugit pe Galaad, Sa-i pasti caprele raioase, Si din stelele ce cad Sa-ti faci vise mincinoase Sub umbrela unui brad... Laudatu-te-au Profetii Si-nteleptul Solomon, Ca pe macii din Saron, Ca pe crinii din Senir, Ca pe graul din Sulem... Dar din laudele toate N-ai cules decat scaietii Si fatidicul blestem Sa nu-i poti fi nici amanta, Nici nevasta... Iata ce-a fost scris la lege! Sulamita, Sulamita, Pentru ce-ai fugit de Rege Si-ai fost